Otyłość, nadwaga i problemy psychiczne jako konsekwencje pandemii koronawirusa
Obesity, overweight and psychological problems as consequences of the coronavirus pandemic
Piękoś-Lorenc, Iwona
Woźniak-Holecka, Joanna
Jaruga-Sękowska, Sylwia
0000-0002-4619-1346
0000-0003-0142-2013
0000-0002-4468-063X
coronavirus
COVID-19
quarantine
obesity
health
depression
koronawirus
COVID-19
kwarantanna
otyłość
zdrowie psychiczne
depresja
The main purpose of this article is to describe selected health consequences of the coronavirus pandemic. The work was based on a review of the current Polish and foreign literature (articles from scientific journals, review papers and research papers, reports) presenting information about the SARS-CoV-2 virus and its impact on various aspects of human health. In search of scientific articles, scientific databases were used, i.e. Google Scholar and PubMed. Before the pandemic occurred, obesity was referred to as the „epidemic of the 21st centuryˮ. The period of quarantine or isolation affects the feeling of severe stress, which may increase, among others, the risk of obesity. One the consequences of this condition may be a change in lifestyle and eating habits. Eating is a way to relieve bad emotions and improve your well-being, and in stressful situations, highly processed and high-energy products are most often chosen, with a long shelf life, high in sugar, saturated fat – but low in value and nutrient density. The social isolation forced a change of work and learning to, which also contributed to more eat snacks and reduce activity. Research shows that limiting interpersonal contacts affects the mental health of people who have never experienced similar disorders before. Most common problems are feeling of fear, anxiety, irritability, loneliness, depressed mood or frustration.
Głównym celem tego artykułu jest opisanie wybranych konsekwencji zdrowotnych spowodowanych wystąpieniem pandemii koronawirusa. Praca powstała na podstawie przeglądu aktualnego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (artykuły z czasopism naukowych, prace poglądowe oraz prace badawcze, raporty) przedstawiającego informacje o wirusie SARS-CoV-2 oraz jego wpływie na różne aspekty zdrowia człowieka. W poszukiwaniu artykułów naukowych wykorzystano bazy naukowe Google Scholar oraz PubMed. Otyłość jeszcze przed wystąpieniem pandemii określana była jako „epidemia XXI wieku”. Okres kwarantanny bądź izolacji wpływa na odczuwanie silnego stresu, co może zwiększać m.in. ryzyko wystąpienia otyłości. Jedną z konsekwencji tego stanu może być zmiana stylu życia i nawyków żywieniowych. Jedzenie jest sposobem na rozładowanie złych emocji i polepszenie samopoczucia, a w sytuacjach stresowych najczęściej wybierane są produkty wysoko przetworzone i wysokoenergetyczne, z długim terminem przydatności do spożycia, z dużą zawartością cukru, tłuszczów nasyconych, jednak małą wartością i gęstością odżywczą. Okres izolacji społecznej wymusił zmianę charakteru pracy i nauki na zdalny, co również przyczyniło się do częstszego sięgania po przekąski i zaprzestania aktywności. Badania wskazują, iż ograniczenie kontaktów międzyludzkich oddziałuje na zdrowie psychiczne osób, u których nigdy wcześniej nie występowały podobne zaburzenia. Najczęściej można zaobserwować problemy związane z odczuwaniem lęku, niepokoju, drażliwości, samotności, obniżenia nastroju czy frustracji. Częściej obserwuje się u nich występowanie depresji.
Nowak, Wioletta. Red.
Szalonka, Katarzyna. Red.
Kwaśnicki, Witold. Rec.
Światowy, Grażyna. Rec.
Niezgoda, Agnieszka. Rec.
Rudawska, Iga. Rec.
Niemczyk, Agata. Rec.
Witek, Lucyna. Rec.
Gardocka-Jałowiec, Anna. Rec.
Mruk, Henryk. Rec.
Bronkowska, Monika. Rec.
oai:repozytorium.uni.wroc.pl:132290 doi:10.34616/142082 ISBN 978-83-66601-61-1 (druk) ISBN 978-83-66601-62-8 (online)
The use of this material is allowed only with accordance of applicable rules of fair use or other exceptions provided by law, and any broader use requires the permission of the authorized entity
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego
Making materials available on the basis of the agreement with the owner of the property copyrights
Udostępnianie na podstawie umowy z właścicielem majątkowych praw autorskich
Copyright by Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego
Dec 14, 2021
Dec 14, 2021
1 751
1780
https://www.repozytorium.uni.wroc.pl/publication/142082
Edition name | Date |
---|---|
Otyłość, nadwaga i problemy psychiczne jako konsekwencje pandemii koronawirusa | Dec 14, 2021 |
Niełaczna, Maria Kalisz, Tomasz. Red. Kwieciński, Adam. Red.
Sadowa, Agnieszka Nowak, Wioletta. Red. Szalonka, Katarzyna. Red. Niemczyk, Agata. Rec. Wicki, Ludwik. Rec. Majewska-Jurczyk, Barbara. Rec. Światowy, Grażyna. Rec. Dejnaka, Agnieszka. Rec. Niezgoda, Agnieszka. Rec. Mruk, Henryk. Rec.