Object

Title: Otyłość, nadwaga i problemy psychiczne jako konsekwencje pandemii koronawirusa

PLMET:

click here to follow the link

Title:

Otyłość, nadwaga i problemy psychiczne jako konsekwencje pandemii koronawirusa

Alternative title:

Obesity, overweight and psychological problems as consequences of the coronavirus pandemic

Creator:

Piękoś-Lorenc, Iwona   Woźniak-Holecka, Joanna   Jaruga-Sękowska, Sylwia

ORCID:

0000-0002-4619-1346   0000-0003-0142-2013   0000-0002-4468-063X

Subject and Keywords:

coronavirus   COVID-19   quarantine   obesity   health   depression  
koronawirus   COVID-19   kwarantanna   otyłość   zdrowie psychiczne   depresja

Abstract:

The main purpose of this article is to describe selected health consequences of the coronavirus pandemic. The work was based on a review of the current Polish and foreign literature (articles from scientific journals, review papers and research papers, reports) presenting information about the SARS-CoV-2 virus and its impact on various aspects of human health. In search of scientific articles, scientific databases were used, i.e. Google Scholar and PubMed. Before the pandemic occurred, obesity was referred to as the „epidemic of the 21st centuryˮ. The period of quarantine or isolation affects the feeling of severe stress, which may increase, among others, the risk of obesity. One the consequences of this condition may be a change in lifestyle and eating habits. Eating is a way to relieve bad emotions and improve your well-being, and in stressful situations, highly processed and high-energy products are most often chosen, with a long shelf life, high in sugar, saturated fat – but low in value and nutrient density. The social isolation forced a change of work and learning to, which also contributed to more eat snacks and reduce activity. Research shows that limiting interpersonal contacts affects the mental health of people who have never experienced similar disorders before. Most common problems are feeling of fear, anxiety, irritability, loneliness, depressed mood or frustration.  

Głównym celem tego artykułu jest opisanie wybranych konsekwencji zdrowotnych spowodowanych wystąpieniem pandemii koronawirusa. Praca powstała na podstawie przeglądu aktualnego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (artykuły z czasopism naukowych, prace poglądowe oraz prace badawcze, raporty) przedstawiającego informacje o wirusie SARS-CoV-2 oraz jego wpływie na różne aspekty zdrowia człowieka. W poszukiwaniu artykułów naukowych wykorzystano bazy naukowe Google Scholar oraz PubMed. Otyłość jeszcze przed wystąpieniem pandemii określana była jako „epidemia XXI wieku”. Okres kwarantanny bądź izolacji wpływa na odczuwanie silnego stresu, co może zwiększać m.in. ryzyko wystąpienia otyłości. Jedną z konsekwencji tego stanu może być zmiana stylu życia i nawyków żywieniowych. Jedzenie jest sposobem na rozładowanie złych emocji i polepszenie samopoczucia, a w sytuacjach stresowych najczęściej wybierane są produkty wysoko przetworzone i wysokoenergetyczne, z długim terminem przydatności do spożycia, z dużą zawartością cukru, tłuszczów nasyconych, jednak małą wartością i gęstością odżywczą. Okres izolacji społecznej wymusił zmianę charakteru pracy i nauki na zdalny, co również przyczyniło się do częstszego sięgania po przekąski i zaprzestania aktywności. Badania wskazują, iż ograniczenie kontaktów międzyludzkich oddziałuje na zdrowie psychiczne osób, u których nigdy wcześniej nie występowały podobne zaburzenia. Najczęściej można zaobserwować problemy związane z odczuwaniem lęku, niepokoju, drażliwości, samotności, obniżenia nastroju czy frustracji. Częściej obserwuje się u nich występowanie depresji.

Place of publishing:

Wrocław

Publisher:

E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego

Contributor:

Nowak, Wioletta. Red.   Szalonka, Katarzyna. Red.   Kwaśnicki, Witold. Rec.   Światowy, Grażyna. Rec.   Niezgoda, Agnieszka. Rec.   Rudawska, Iga. Rec.   Niemczyk, Agata. Rec.   Witek, Lucyna. Rec.   Gardocka-Jałowiec, Anna. Rec.   Mruk, Henryk. Rec.   Bronkowska, Monika. Rec.

Date issued:

2021

Resource Type:

text  
tekst

Detailed Type:

chapter  
rozdział

Identifier:

oai:repozytorium.uni.wroc.pl:132290   doi:10.34616/142082       ISBN 978-83-66601-61-1 (druk)   ISBN 978-83-66601-62-8 (online)

Language:

pol

Abstract Language :

eng

Relation:

(E-Monografie ; nr 188)

Is part of:

click here to follow the link

Access rights:

The use of this material is allowed only with accordance of applicable rules of fair use or other exceptions provided by law, and any broader use requires the permission of the authorized entity  
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego

License:

Making materials available on the basis of the agreement with the owner of the property copyrights  
Udostępnianie na podstawie umowy z właścicielem majątkowych praw autorskich

Rights holder:

Copyright by Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego

Autor opisu:

WR U/PAdal

Object collections:

Last modified:

Dec 14, 2021

In our library since:

Dec 14, 2021

Number of object content hits:

1 751

Number of object content views in PDF format

1780

All available object's versions:

https://www.repozytorium.uni.wroc.pl/publication/142082

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH (DC)

OAI-PMH (METS)

This page uses 'cookies'. More information