Object

Title: Stan sanitarny kuchennych blatów w wybranych mieszkaniach studenckich we Wrocławiu

PLMET:

click here to follow the link

Title:

Stan sanitarny kuchennych blatów w wybranych mieszkaniach studenckich we Wrocławiu

Creator:

Guz-Regner, Katarzyna   Pietrala, Paulina   Huk, Marta   Jasińska, Weronika

Subject and Keywords:

stan sanitarny   mikroorganizmy   kuchnia

Description:

Materiały konferencyjne z III Ogólnoploskiej Konferencji Naukowo- Szkoleniowej pt. Wektory i patogeny - w przeszłości i przyszłości IGiM UWr, Wrocław 20 -21 listopada 2014 roku

Abstract:

Kuchnia jest szczególnym miejscem człowieka, w którym są przygotowywane i spożywane posiłki niemalże każdego dnia, dlatego też istotne jest zadbanie o jej czystość i bezpieczeństwo zdrowotne osób korzystających z takich miejsc. Jakość i ilość mikroorganizmów obecnych na blatach kuchennych w znaczący sposób może wpłynąć na stan zdrowia ludzi. Na pozór czysty zlew, gąbki do mycia naczyń, deski do krojenia to w rzeczywistości idealne środowisko do rozwoju mikroorganizmów. Wilgoć, ciepło, resztki jedzenia obecne na ich powierzchniach stwarzają bardzo dobre warunki do życia i namnażania się bakterii i mikroskopijnych grzybów (mikrofungi). Zdecydowana większość z nich, w niewielkim natężeniu, jest nieszkodliwa i powszechnie występuje w środowisku zewnętrznym jako flora saprofityczna. Mogą również występować groźne dla zdrowia i życia człowieka patogenne drobnoustroje tj. wirusy jelitowe, chorobotwórcze szczepy bakteryjne, a wśród nich zjadliwe szczepy Escherichia coli, enterotoksyczne Staphylococcus aureus czy pałeczki Salmonella spp. odpowiedzialne za biegunki i zatrucia pokarmowe. Ich źródłem może być nieprzetworzona lub źle przechowywana krótkoterminowa żywność tj. surowe mięso, jajka, warzywa czy owoce. Żywność taka w styczności z innymi produktami spożywczymi lub z powierzchniami abiotycznymi jest idealnym nośnikiem i rezerwuarem różnych grup mikroorganizmów. Przyjmuje się, że większość odnotowanych przypadków biegunki u ludzi (ok. 80%) jest powiązana z rodzinnymi ogniskami epidemii w warunkach domowych. Celem niniejszych badań była ocena sanitarna kuchennych blatów w wybranych mieszkaniach studenckich we Wrocławiu

Date:

2014

Detailed Type:

materiały konferencyjne

Format:

application/pdf

Identifier:

oai:repozytorium.uni.wroc.pl:64254

Language:

pol

Rights holder:

Copyright by authors (text)

Autor opisu:

D.SZ

Object collections:

Last modified:

Nov 10, 2020

In our library since:

Apr 14, 2015

Number of object content hits:

541

Number of object content views in PDF format

650

All available object's versions:

https://www.repozytorium.uni.wroc.pl/publication/64242

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH (DC)

OAI-PMH (METS)

This page uses 'cookies'. More information