Wpływ projektów współfinansowanych z EFS na jakość życia osób niepełnosprawnych - Godek, Katarzyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Poczucie jakości życia jest pojęciem subiektywnym, interdyscyplinarnym i wielowymiarowym. W konsekwencji prowadzi do różnicowania jego rozumienia i pomiaru. Pojęcie jakości życia na trwałe zaistniało w literaturze w rozważaniach dotyczących funkcjonowania osób z niepełnosprawnością. Niniejszy artykuł przedstawia podstawowe zagadnienia związane z jakością życia osób niepełnosprawnych, ich funkcjonowaniem w życiu społecznym i zawodowym ze szczególnym uwzględnieniem realizacji projektów współfinansowanych z EFS, wpływających na poprawę jakości życia osób niepełnosprawnych. Głównym celem artykułu było przedstawienie aktualnej pozycji i roli, jaką odgrywają osoby niepełnosprawne w życiu społecznym i zawodowym, oraz ukazanie możliwości poprawy jakości życia tych osób poprzez realizację projektów współfinansowanych z EFS. Omówiono m.in. zagadnienia rehabilitacji i integracji społecznej, wykorzystywane usługi i instrumenty skierowane do osób niepełnosprawnych, ze szczególnym uwzględnieniem projektów współfinansowanych z EFS. Wskazano na czynniki, które wpływają na wzrastającą aktywność tych osób w szeroko pojętym życiu społecznym. Odniesiono się również do własnego doświadczenia zawodowego w zakresie współpracy z osobami niepełnosprawnymi, w tym z uczestnikami projektów współfinansowanych z EFS. Artykuł zawiera wyniki badań prezentujące osoby niepełnosprawne jako aktywnych uczestników życia społecznego i zawodowego, a także roli projektów współfinansowanych z EFS w procesie poprawy jakości ich życia. Dzięki odpowiedniemu wsparciu i pomocy ukierunkowanej na rozwiązywania indywidualnych problemów i potrzeb osób o obniżonej sprawności możemy przyczynić się do ich lepszego funkcjonowania na wielu płaszczyznach życia
Keywords: wykluczenie społeczne; jakość życia; życie społeczne; praca; Europejski Fundusz Społeczny