Każdy jest jakoś wykluczony : czego profesor nie dowie się w czytelni? - Mazurkiewicz, Jacek (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Wykluczenia są zjawiskiem powszechnym, wszechogarniającym, bezwyjątkowym. Świadomość powszechności różnorakich postaci wykluczenia ma również doniosły walor psychiczny i społeczny. Uświadamia naszą niedoskonałość, nieuchronność bycia wykluczonym, nierzadką naturalność tego stanu. Paradoksalną normalność tego, co na miano normalności pozornie nie zasługuje. A że chodzi tu o wyzwania, rzecz jasna, globalne, za nic mając jeśli nie inwektywy to nieuchronną ironię, powiedzmy, napiszmy, może zawołajmy: Wykluczeni wszystkich krajów, łączcie się!
Keywords: wykluczenia; powszechność zjawiska; wykluczenia „pozastandardowe”