Spółdzielnia socjalna jako forma instytucji wspierającej środowiska zagrożone wykluczeniem społecznym ze wskazaniem na grupę osób opuszczających jednostki penitencjarne - Kilimnik, Monika (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Niniejszy artykuł prezentuje charakterystykę działalności spółdzielni socjalnych w Polsce przez pryzmat wspierania środowisk z tzw. kręgów wykluczenia społecznego, w tym prawne uregulowania oraz rzeczywiste dane dotyczące efektywności funkcjonowania tej instytucji w demokratycznym państwie. Autor porusza problem wykluczenia społecznego, skupiając się w dalszej części pracy na osobach opuszczających jednostki penitencjarne ze wskazaniem na organy władzy publicznej jako podmiotów odpowiedzialnych za wspieranie tej grupy społecznej. Niniejsza praca sygnalizuje także potrzebę wzajemnej współpracy pomiędzy władzą publiczną a organizacjami pozarządowymi. W podsumowaniu autor dokonuje syntezy, czy działania wspomnianych instytucji w sposób najbardziej efektywny chronią obywateli przed wykluczeniem społecznym
Keywords: spółdzielnie socjalne; organizacje pozarządowe; dotacje; jednostki penitencjarne; osoby zagrożone wykluczeniem; osadzeni