Menedżer zarządzania rehabilitacją remedium na wykluczenie społeczne osób z niepełnosprawnością - Filaber, Joanna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W Rzeczypospolitej Polskiej funkcjonuje rozbudowany system orzekania o niepełnosprawności i niezdolności do pracy, który jest podstawą w ubieganiu się o konieczne świadczenia i rehabilitację ‒ niestety jest to system rozproszony. Tym samym organizacja systemu zabezpieczenia społecznego w odniesieniu do osób z niepełnosprawnością obejmuje złożone trzy systemy ubezpieczeniowe, odrębną rehabilitację społeczną i zawodową, nadto oddzieloną od pozostałych aspektów rehabilitacji aktywizację zawodową osób z niepełnosprawnością. W tym stanie prawnym oraz wobec oczekiwań osób, które w wyniku różnych zdarzeń losowych stały się niepełnosprawne lub u których nastąpiło pogorszenie stanu zdrowia, uniemożliwiając im dalszą aktywność zawodową lub społeczną, niezbędne stało się przygotowanie procesu kompleksowej rehabilitacji dającej szansę powrotu do aktywności społecznej i zawodowej. W ramach procesu kompleksowej rehabilitacji kluczowe stało się także przygotowanie kadry, która dzięki koordynacji działań rehabilitacji, będzie wsparciem dla osób z niepełnosprawnością, dając im realną szansę powrotu do aktywności społecznej i zawodowej. Celem artykułu jest przedstawienie nowego modelu kształcenia menedżera do spraw zarządzania rehabilitacją w ramach systemu kompleksowej rehabilitacji w RP
Keywords: rehabilitacja; niepełnosprawność; zarządzanie rehabilitacją; menedżer rehabilitacji; wykluczenie społeczne