Wielopokoleniowy dom jako innowacyjne otwarcie dla grup społecznie wykluczonych - Domagała, Maciej; Ciechanowicz, Aleksandra (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W tekście zaprezentowano realizowaną w Niemczech ideę tworzenia domów wielopokoleniowych. Zaprezentowano pokrótce potrzeby grup zagrożonych społecznym wykluczeniem, jakimi są osoby starsze oraz niepełnosprawne. Opisano pokrótce historię istnienia Stowarzyszenia „Bonitum” i jego Środowiskowego Domu Samopomocy. Na koniec pojawił się postulat stworzenia domu wielopokoleniowego, w którym zamieszkają też osoby niepełnosprawne intelektualnie
Keywords: domy wielopokoleniowe; seniorzy; osoby niepełnosprawne intelektualnie