Wpływ działań operacyjnych podejmowanych w ramach Interpolu na bezpieczeństwo obywateli państw członkowskich UE - Safjański, Tomasz (Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
W artykule omówiono wpływ działań Interpolu na bezpieczeństwo obywateli państw członkowskich UE. Kompetencje Interpolu obejmują koordynację międzynarodowej współpracy policyjnej, głównie w kwestiach wywiadu kryminalnego i policyjnych poszukiwań podejrzanych. Informacje i dane wywiadowcze są gromadzone, przetwarzane i wymieniane w celu wsparcia rozwoju współpracy międzynarodowej w walce z przestępczością transgraniczną. Kompetencje, choć nie wynikają bezpośrednio ze statutu Interpolu, stanowią elementy wpływające na bezpieczeństwo wewnętrzne państw członkowskich organizacji. Kwestia dotycząca wpływu działań operacyjnych Interpolu na bezpieczeństwo obywateli państw członkowskich UE jest niezwykle złożona ze względu na szczególny status prawny Organizacji.
Keywords: zwalczanie przestępczości transgranicznej; Interpol; współpraca międzynarodowa; Europol; wywiad kryminalny; poszukiwania osób