Polska polityka wobec Rosji w okresie sprawowania władzy przez rząd pod kierownictwem premier Beaty Szydło. Zarys zagadnienia - Foks, Robert (Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Autor artykułu przedstawia zarys polskiej polityki zagranicznej, w aspekcie stosunków polsko – rosyjskich, realizowanej w okresie sprawowania władzy przez rząd pod kierownictwem premier B. Szydło (16 XI 2015 r. - 11 XII 2017 r.). Opracowanie prezentuje: tezy diagnostyczne dotyczące wpływu rosyjskiej polityki na sytuację międzynarodową bezpieczeństwa Polski i jej otoczenia oraz założenia koncepcyjne polskiej polityki odnośnie Rosji zawarte w polskich dokumentach strategicznych; realizację koncepcji politycznej (w wybranych obszarach), instrumenty komunikacji między stroną polską i rosyjską w analizowanym okresie; rezultaty polskiej polityki odnośnie Federacji Rosyjskiej po ustaniu funkcjonowania rządu B. Szydło.
Keywords: Polska; stosunki polsko-rosyjskie; Rosja; bezpieczeństwo międzynarodowe; stosunki międzynarodowe; polityka wschodnia; NATO; flanka wschodnia; Unia Europejska; sankcje; Europa Wschodnia; Ukraina