Polityka zagraniczna RP wobec Bliskiego Wschodu - Szydzisz, Marcin (Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Celem tego artykułu jest analiza i opis polskiej polityki zagranicznej na Bliskim Wschodzie. Autor koncentruje się przedstawieniu polityki Prawa i Sprawiedliwości (PIS) wobec krajów regionu. Odpowiednio do tego, można w niej wyróżnić kilka głównych obszarów zainteresowania: stosunki Polski z Izraelem, Palestyną i innymi krajami na Bliskim Wschodzie. polskie podejście do uchodźców, polska pomoc humanitarna i rozwojowa, obrona chrześcijan i polski udział w wojnie przeciwko tzw. Państwu Islamskiemu.
Keywords: Polska; polityka zagraniczna Polski; Bliski Wschód