Identyfikacja treści prawa do sądu – wybrane zagadnienia - Hałub-Kowalczyk, Olga; Jabłoński, Mariusz; Radajewski, Mateusz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W niniejszej monografii przedstawiono wybrane zagadnienia dotyczące prawa do sądu. Pierwszy rozdział odnosi się do treści i gwarancji tego prawa w kontekście standardów zarówno krajowego jak i międzynarodowego, w tym prawa Unii Europejskiej. Następnie przedstawiono rozwiązania w zakresie nieodpłatnej pomocy prawnej w Polsce, z wyszczególnieniem poradnictwa prawnego oraz pomocy prawnej z urzędu. Trzeci rozdział poświęcono natomiast dostępowi do wyroku sądowego i uzasadnienia jako elementowi treści prawa do sądu, także z punktu widzenia wdrożenia nowych technologii
Keywords: prawo do sądu; niezależność sądownictwa; niezawisłość sędziów; jawność rozprawy; pomoc prawna z urzędu; poradnictwo prawne; profesjonalny pełnomocnik; prawo ubogich; społeczeństwo informacyjne; dostęp do wyroku sądowego; informacja publiczna; nowe technologie; SI