Przyczyny i charakter nowelizacji kodeksu postępowania karnego z 1928 r. w początkach Polski Ludowej (1944-1950) - Pasek, Andrzej (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W opracowaniu omówiono propozycje zmian w procedurze karnej, oparte na nich prace nad jej reformą oraz zakres nowelizacji kodeksu w latach 1944-1950. Wykazano, że wprowadzone do kodeksu z 1928 r. zmiany skutkowały stworzeniem nowego modelu procesu karnego w porównaniu ze stanem prawnym ukształtowanym w okresie międzywojennym. Ważnym elementem nowelizacji kodeksu było wykorzystanie przepisów proceduralnych zawartych w specjalnych aktach prawa karnego materialnego z lat 1944-1946. W konsekwencji unormowania dotyczące uprzednio postępowania w sprawach szczególnych typów przestępstw, w ramach nowelizacji kodeksu z 1928 r. zyskały walor powszechnie obowiązujący. Podkreślono także polityczny aspekt fundamentalnych zmian w kodeksie postępowania karnego z 1928 r. Celem zasadniczej nowelizacji kodeksu w pierwej dekadzie Polski Ludowej było bowiem nie tylko zapewnienie prawidłowego przebiegu procesu karnego, ale przede wszystkim zabezpieczenie kształtującego się w tym okresie nowego ustroju politycznego, społecznego i gospodarczego
Keywords: okres międzywojenny; Polska Ludowa; kodeks postępowania karnego; reforma procedury karnej; nowelizacja