Supremacja władzy ustawodawczej w okresie przejściowym na podstawie Małej konstytucji z 1919 r. - Baszak, Łukasz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Mała konstytucja, czyli uchwała Sejmu z dnia 20 lutego 1919 r. o powierzeniu Józefowi Piłsudskiemu dalszego sprawowania urzędu Naczelnika Państwa, stanowiła o ustroju państwa polskiego w okresie przejściowym, który można nazwać okresem Sejmu Ustawodawczego, trwającym do momentu uchwalenia konstytucji marcowej z 17 marca 1921 r. Postanowienia małej konstytucji wprowadzały ustrój oparty na supremacji władzy ustawodawczej. Jednak w praktyce rola Naczelnika Państwa była większa niż wynikałoby to z regulacji małej konstytucji. Wpływ na to miały m.in. przepisy tej uchwały, które były lakoniczne i powodowały rozbieżności interpretacyjne oraz niejasności dotyczące wzajemnych stosunków pomiędzy Sejmem Ustawodawczym a Naczelnikiem Państwa oraz rządem, a także pozycja samego Józefa Piłsudskiego. Wynikało to z tymczasowego charakteru małej konstytucji, która tworzona była w określonej sytuacji politycznej, zarówno wewnętrznej jak i zewnętrznej, mającej miejsce u progu kształtowania się II Rzeczpospolitej
Keywords: Mała Konstytucja; Sejm Ustawodawczy (1919-1922); Tymczasowy Naczelnik Państwa; Naczelnik Państwa; II Rzeczpospolita 1918-1939; władza ustawodawcza; Piłsudski, Józef (1867-1935)