Dekret o ordynacji wyborczej do Sejmu Ustawodawczego z 28 listopada 1918 r. jako przykład dojrzałej legislacji okresu przejściowego - Wiązek, Paweł (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Publikacja poświęcona jest postanowieniom Dekretu o ordynacji wyborczej do Sejmu Ustawodawczego z 28 listopada 1918 r. Stanowi próbę szczegółowego i kompletnego przedstawienia zawartych w nim regulacji prawnych oraz analizy najważniejszych rozstrzygnięć legislacyjnych. Autor zwraca również uwagę na szczególny aspekt historyczno-polityczny związany z jego opracowaniem i ogłoszeniem, zarówno w kontekście sytuacji wewnątrzpolitycznej, jak i znaczenie szybkiego przyjęcia demokratycznej ordynacji do parlamentu dla wizerunku i pozycji młodego państwa na forum międzynarodowym
Keywords: historia państwa i prawa; prawo wyborcze; wybory parlamentarne; Sejm Ustawodawczy (1919-1922)