Przejściowe ośrodki i organy władzy na ziemiach polskich zaboru austriackiego (1918-1921) - Ptak, Marian J. (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Opracowanie jest syntetyczną prezentacją przejściowych ośrodków i organów władzy, powstałych na ziemiach polskich byłego zaboru austriackiego w latach 1918 – 1921, a więc w okresie kształtowania się ustroju politycznego Drugiej Rzeczypospolitej, zwieńczonego Konstytucją Marcową. Udało się ustalić dziewięć lub dziesięć takich ośrodków o charakterze regionalnym albo lokalnym, z których najdłużej taką rolę pełniły Cieszyn, Kraków i Lwów. Powstały w nich nowe autonomiczne organy władzy o charakterze przedstawicielskim i biurokratycznym, łączące funkcje ustawodawcze i wykonawcze, działające w najtrudniejszym okresie powstawania ustrojowo-prawnych podwalin Drugiej Rzeczypospolitej. Nie wszystkie z nich wyrażały interesy narodowe ludności polskiej
Keywords: Polska; II Rzeczpospolita 1918-1939; zabór austriacki; przejściowe ośrodki i organy władzy