„Księstwo sławieńskie lub sławieńsko-słupskie” – mi(s)tyczny twór na Pomorzu - Kruszewski, Tomasz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Autor przedstawia problem, jak jedna nietrafna koncepcja w nauce żyje w niej po dzień obecny. Historyk-amator Ludwig Quandt, z zawodu duchowny w połowie XIX stulecia sam stworzył księstwo sławieńsko-słupskie, rzekomo istniejące w XII-XIII w., gdy tymczasem zaistniało w późniejszym czasie. Cała plejada słynnych historyków rozwijała ten nonsens aż po wiek obecny. Księstwo to w istotny sposób podważył już Edward Rymar, ale ostateczne usunięcie tego zmyślonego tworu z „historii” to zadanie dla historyka ustroju i prawa
Keywords: średniowiecze; Pomorze; Sławno; Słupsk; dynastia pomorska; joannici; datacja dokumentów