Zjawisko elitarności w kontekście komunikacji społecznej i problemów młodych ludzi - Lymar, Andrey (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W artykule rozpatrzono niektóre aspekty związane z przejawami procesów społecznych w kształtowaniu elit społecznych, a konkretnie: miejsce młodzieży w tym zjawisku, perspektywy młodego pokolenia w komunikacji społecznej, rolę instytucji społecznych, w tym edukacji. Poruszono temat znaczenia elit w procesach społecznych i oceny jej roli dla istnienia oraz rozwoju narodów i państw, w tym w zakresie zadań bezpieczeństwa.
Keywords: bezpieczeństwo; edukacja; elita; elitarność; grupa społeczna; komunikacja społeczna; młode pokolenie; młodzież