Wyzwania i problemy kreacji społeczeństwa informacyjnego w Polsce - Koćwin, Lesław (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Celem artykułu jest omówienie zagadnień dotyczących społeczeństwa informacyjnego w Polsce. Tekst przedstawia cechy społeczeństwa informacyjnego i gospodarki opartej na wiedzy oraz główne etapy rozwoju takiego społeczeństwa. Na podstawie wyników przeprowadzonych badań autor przedstawia analizę rozwoju społeczeństwa informacyjnego w Polsce na tle innych krajów. Ujęte zostały również problemy związane z definiowaniem społeczeństwa opartego o gospodarkę trzeciej fali. Konsekwencje ICT mają charakter wielowymiarowy, wpływając na ekonomiczne, polityczne i społeczne aspekty życia. Jako metodę badawczą zastosowano analizę źródeł: aktów prawnych, danych statystycznych GUS, Eurostat, CBOS oraz literatury przedmiotu.
Keywords: społeczeństwo informacyjne; technologie informacyjno-komunikacyjne