E-learning jako swoista przestrzeń komunikacji w edukacji - Kaźmierska, Marlena (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W artykule poruszono tematykę jakości komunikacji w e-learningu. Zostały omówione pojęcia komunikacji i e-learningu. Publikacja przedstawia komunikację w e-edukacji w relacjach uczeń–nauczyciel. Dokonano analizy wad i zalet e-edukacji podczas porozumiewania się. Zagadnienia komunikacji i umiejętności komunikacyjnych nadal są wyzwaniem dla twórców szkoleń na odległość. E-learning, ze względu na swoje ograniczenia i niedoskonałości, powinien zostać metodą uzupełniającą tradycyjne nauczanie w szkołach, ponieważ tworzenie kompetencji komunikacyjnych poprzez e-nauczanie jest bardzo utrudnione i obecnie brakuje pomysłów na rozwijanie ich poprzez odległość.
Keywords: bariery komunikacyjne; e-learning; komunikacja; nowoczesne technologie w edukacji