Rycerscy spadkobiercy księcia Świętopełka "nakielskiego" z rodów Lisów i Wierzbnów. Studium historycznoprawne - Kruszewski, Tomasz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Autor rozwija problematykę zapowiedzianą w książce Rodowód pierwszych Piastów wielkopolskich (potomstwo Mieszka III Starego i jego synów) na tle rodowodu książąt pomorskich. Studium historycznoprawne i genealogiczne, Wrocław 2017. Ta książka przyznaje szczególną rolę ustnej tradycji. W odróżnieniu od tzw. „pozytywistów” przykłada się istotną wagę do tzw. pamięci rodowej, czyli dzieła Kantzowa, Tebesjusza, Sommersberga, czy Sinapiusa (oprócz występujących w ich dziełach ewidentnych pomyłek) uważa się za źródła wiedzy, czyli jak Kantzow pisał, że wszyscy książęta pomorscy byli z jednego rodu, to jest fakt, a nie jakaś bajka pomorskiego dziejopisa. Tak samo jak w Metryce Koronnej zapisano, że Braniccy herbu Gryf to potomkowie książąt pomorskich, to nie jest to zmyślenie (co wielu innym magnatom można akurat zarzucać). Czym jest ta książka: studium historycznoprawnym, czy genealogicznym, a może jednym i drugim. Tym ostatnim nie jest, bo nie posługuje się, wymaganą w tej dziedzinie nauki konstrukcją biogramów, stąd też świadomie pominięto tablice genealogiczne (w pierwszej części obejmują one tylko rzeczy nieopisywane w publikacji). Jest to synteza, która rządzi się własnymi prawami: omówiono tylko źródła drukowane oraz dostępne w wersji elektronicznej (zwłaszcza w części drugiej), sporadycznie sięgając do źródeł archiwalnych. Nie omawia się pochodzenia rodu Lisów i Wierzbnów, bo uczyniono to w poprzedniej książce. Przypomnę tylko, że pochodzeniem książąt wschodniopomorskich, jak i ich rycerskich krewnych, może – zdaje się – zajmować prawnik, który widzi ten problem jako proces poszlakowy, w którym zbiera zgromadzone elementy w całość.
Keywords: średniowiecze; rody rycerskie; Lisowie; Wierzbnowie; historia ustroju i prawa; kodeksy dyplomatyczne; księgi sądowe; czynności prawne