Rola środka karnego w postaci zakazu zajmowania określonego stanowiska, wykonywania określonego zawodu lub prowadzenia określonej działalności gospodarczej w systemie środków karnych - Rawecki, Aleksander (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Niniejszy artykuł dotyczy zagadnienia roli środka karnego w postaci zakazu zajmowania określonego stanowiska, wykonywania określonego zawodu lub prowadzenia określonej działalności gospodarczej w systemie środków karnych. Autor wskazuje na podstawowe elementy środka karnego, jego przesłanki, funkcje w systemie środków karnych. Poddana zostaje również w wątpliwość spójność systemu wobec możliwej jednoczesnej aktualizacji fakultatywnego do orzeczenia środka karnego a z mocy prawa aktualizującego się zakazu z art. 18 § 2 k.s.h.
Keywords: środki karne; wykonywanie środków karnych; zakaz zajmowania określonego stanowiska