Obowiązki podmiotów występujących z wnioskiem o ukaranie w sprawach o wykroczenia - Białoń, Mariusz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Artykuł koncentruje się na uprawnieniach podmiotów uprawnionych do występowania w charakterze oskarżyciela w sprawie o wykroczenie. Przedstawia również zakres czynności wyjaśniających oraz wymogi formalne wniosku o ukaranie.
Keywords: czynności wyjaśniające; oskarżyciel publiczny; oskarżyciel posiłkowy; pokrzywdzony; wniosek o ukaranie