Ogólne informacje i konsekwencje wprowadzenia Dyrektywy ATAD w polskiej regulacji prawnej - Domagała, Sebastian (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2018)
Przedmiotem opracowania jest analiza przepisów mających na celu przeciwdziałanie praktykom unikania opodatkowania. Przepisy te mają bezpośredni wpływ na funkcjonowanie rynku wewnętrznego. W artykule zdefiniowano pojęcie „konsekwencji wprowadzenia Dyrektywy ATAD” na podstawie stanowisk organów podatkowych. Analizie poddano również wprowadzenie do niemieckiego prawa podatkowego opodatkowania przedsiębiorstw przy kontraktach zagranicznych
Keywords: dyrektywa przeciwko unikaniu opodatkowania; kontrolowanie spółek zagranicznych; podatek od niezrealizowanych zysków kapitałowych; podatek od osób fizycznych; podatek od osób prawnych