Outsourcing w działalności bankowej – wybrane zagadnienia - Sagan, Marta (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2018)
Przedmiotem artykułu jest charakterystyka wybranych zagadnień związanych z outsourcingiem bankowym. Opracowanie rozpoczyna się wyjaśnieniem pojęcia outsourcingu, z uwzględnieniem specyfiki outsourcingu bankowego, oraz podaniem podstaw prawnych i genezy tej instytucji w polskim prawie bankowym. Następnie przybliżono zagadnienie umowy o outsourcing jako umowy agencyjnej. Scharakteryzowano tryb powierzenia danych przez bank podmiotowi zewnętrznemu oraz uwzględniono problematykę przepisów dotyczących outsourcingu w związku z przepisami o tajemnicy bankowej. W opracowaniu posłużono się metodą formalno-dogmatyczną
Keywords: outsourcing; działalność bankowa; tajemnica bankowa