Glosa do wyroku NSA w Warszawie z dnia 19 maja 2017 r. (II GSK 2625/15) - Majka, Paweł; Wantoch-Rekowski, Jacek (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2018)
Glosowany wyrok NSA dotyczy problematyki umorzenia należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, które to pojęcie dotyczy składek na ubezpieczenia społeczne oraz odsetek za zwłokę, kosztów egzekucyjnych, kosztów upomnienia i dodatkowej opłaty. Autorzy zakwestionowali pogląd wyrażony przez skarżącego, że z treści ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych należy wywieść konieczność stosowania przepisów Ordynacji podatkowej w części dotyczącej umorzenia zaległości podatkowej. Autorzy podzielili natomiast pogląd sądu, że przepisy ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych zawierają odesłanie do Ordynacji podatkowej wyłącznie w zakresie zasad i wysokości ustalania należnych od płatnika składek odsetek za zwłokę. Brak jest podstaw prawnych, aby to odesłanie traktować rozszerzająco w zakresie stosowania Ordynacji podatkowej regulującej umorzenia zaległości. W opracowaniu poruszono również problem teoretycznego zagadnienia istnienia wspólnego modelu stosowania przepisów regulujących ulgi w spłacie danin publicznych. Autorzy dokonali także oceny przyjętego w ustawie systemowej modelu odsyłania w zakresie części instytucji do przepisów Ordynacji podatkowej oraz przedstawili związane z tym problemy ze stosowaniem prawa
Keywords: składki na ubezpieczenie społeczne; ubezpieczenia społeczne; podatki; ordynacja podatkowa; glosa