Glosa do wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 12 lipca 2017 r., II FSK 1654/15 (glosa krytyczna) - Halasz, Artur (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2018)
Glosowany wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego dotyczy zagadnienia związania zakresem definicji legalnych pojęć prawnych zawartych w ustawach spoza systemu prawa podatkowego w procesie stosowania konkretnej ustawy podatkowej. Autor po dokonaniu analizy argumentacji wskazanej przez NSA sformułował uwagi krytyczne do sposobu rozstrzygnięcia tego zagadnienia. W związku z tym uwagi autora do wyroku NSA zobrazowują trudne dla teorii prawa, jak i praktyki stosowania prawa podatkowego zagadnienie związania definicjami legalnymi spoza sytemu prawa podatkowego konkretnych ustaw podatkowych, w których dane pojęcia nie zostały zdefiniowane
Keywords: definicje legalne; glosa; prawo podatkowe