Atrybuty władzy rodzicielskiej - Stępień, Martyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Na treść władzy rodzicielskiej składają się trzy elementy: piecza nad osobą dziecka, piecza nad jego majątkiem oraz przedstawicielstwo ustawowe (reprezentacja dziecka). Piecza nad osobą dziecka obejmuje swoim zakresem wychowanie (dbałość o bezpieczeństwo oraz rozwój dziecka w każdym aspekcie jego życia) oraz kierowanie nim (podejmowanie decyzji w istotnych sprawach dziecka). W odniesieniu do zarządu majątkiem dziecka szczególnie istotny jest podział na czynności wchodzące w zakres zwykłego zarządu oraz czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu. Trzeci z omawianych atrybutów to reprezentacja dziecka, inaczej przedstawicielstwo ustawowe, które można uznać za techniczno-prawny instrument, bez jakiego realizacja pozostałych elementów władzy rodzicielskiej nierzadko byłaby niemożliwa. Z punktu widzenia ochrony dobra dziecka każdy substrat władzy rodzicielskiej jest niezmiernie istotny. Atrybuty władzy rodzicielskiej tworzą spójną całość, dopełniają się.
Keywords: kodeks rodzinny i opiekuńczy; rodzice; dzieci; piecza nad dzieckiem; zarząd majątkiem dziecka; przedstawicielstwo ustawowe