Rejestracja i ochrona domen internetowych a problemy prawne - Sikora, Małgorzata (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Artykuł odnosi się do współczesnego problemu ochrony praw związanych z domenami internetowymi oraz ich rejestracją. Omówiona zostaje tematyka związana z Międzynarodową legislacją oraz systemem prawnym USA mającym na celu przeciwdziałać zjawiskom takim jak cybersquatting lub pasywna rejestracja domen internetowych. Co więcej, artykuł odnosi się do współcześnie rozwijającej się dziedziny związanej z domenami internetowymi w prawie polskim, w szczególności w zakresie definicji domeny i jej „posiadania” na gruncie prawnym.
Keywords: prawo domen internetowych; abuzywna rejestracja domen internetowych; prawo nowych technologii; prawo własności