Wpływ ogłoszenia upadłości na stosunki majątkowe małżeńskie upadłego - Pasek, Aleksandra (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Wpływ ogłoszenia upadłości na stosunki majątkowe małżeńskie upadłego jest zagadnieniem złożonym i budzącym wiele kontrowersji wśród przedstawicieli doktryny oraz w judykaturze. Temat ten ma bowiem duże znaczenie praktyczne – ogłoszenie upadłości wywiera daleko idące skutki nie tylko wobec majątku dłużnika, ale także jego małżonka. W niniejszym opracowaniu zwrócono uwagę na wątpliwości, jakie pojawiają się przy stosowaniu przepisów regulujących omawianą kwestię. Omówione zostało również, jaki wpływ na skład masy upadłości ma wybór małżeńskiego ustroju majątkowego oraz jakie roszczenia przysługują małżonkowi upadłego z tytułu udziału w majątku wspólnym.
Keywords: prawo upadłościowe; masa upadłości; skutki ogłoszenia upadłości; małżeńskie ustroje majątkowe