Założenia reformy kodeksu spółek handlowych w zakresie projektowanej prostej spółki akcyjnej (PSA) – wybrane zagadnienia - Okos, Tomasz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Artykuł stanowi zwięzłą analizę obecnie przygotowywanych rewolucyjnych zmian w kodeksie spółek handlowych w postaci wprowadzenia nowego typu spółki kapitałowej – Prostej Spółki Akcyjnej (PSA), która w założeniu ma służyć prowadzeniu działalności gospodarczej w branżach innowacyjnych. Omówienia wymagają podstawowe kwestie działalności spółki w szczególności jej struktura majątkowa oraz ochrona wierzycieli z uwagi na toczące się spory dotyczące ostatecznego jej uregulowania. Artykuł stanowi próbę odpowiedzi na pytanie czy wprowadzenie prostej spółki akcyjnej w proponowanym kształcie jest zasadne. Z uwagi na ramy niniejszego opracowania, omówione zostaną jedynie wybrane zagadnienia.
Keywords: prosta spółka akcyjna; PSA; reforma; prawo handlowe; ochrona wierzycieli