Zasada prawdy materialnej w świetle projektowanej nowelizacji Kodeksu postępowania cywilnego - Kamieński, Grzegorz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Artykuł omawia kwestie związane z planowaną nowelizacją KPC wprowadzającą zakaz nadużywania praw procesowych. Zasada prawdy jest jedną z podstawowych zasad postępowania cywilnego. W doktrynie oraz judykaturze istnieje spór co do koncepcji zasady prawdy w postępowaniu cywilnym, a więc czy mamy do czynienia z zasadą prawdy formalnej czy też zasadą prawdy materialnej. Autor prezentuje stanowisko, że w przypadku wejścia w życie planowanej nowelizacji KPC, w polskim procesie cywilnym będzie obowiązywała zasada prawdy materialnej, podobnie jak to miało miejsce przed zmianami zapoczątkowanymi nowelizacją KPC z 1996 r.
Keywords: zasada prawdy; prawda formalna; prawda materialna; postępowanie cywilne; klauzula zakazu nadużywania praw procesowych