Projektowane zmiany w prawie rodzinnym i opiekuńczym - Dubas, Malwina; Golińczak, Magdalena (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Celem niniejszego artykułu jest zwrócenie uwagi na projektowane zmiany w prawie rodzinnym i opiekuńczym, które mają usprawnić orzekanie w zakresie świadczeń alimentacyjnych, wzmocnić ochronę zarówno dziecka, jak i rodziny oraz poprawić skuteczność wykonywania orzeczeń sądów opiekuńczych. W artykule opisano w sposób syntetyczny najważniejsze założenia reformy prawa rodzinnego planowane przez projektodawcę.
Keywords: piecza naprzemienna; dobro dziecka; kontakty z dzieckiem; natychmiastowe świadczenie alimentacyjne; nakazowe postępowanie alimentacyjne