Odesłanie prejudycjalne a polska procedura cywilna - Bobin, Ewa (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Artykuł przedstawia postępowanie prejudycjalne w kontekście jego funkcjonowania w polskich sądach cywilnych. Autorka porusza w nim m.in.: kwestię sądów cywilnych uprawnionych do składania wniosków prejudycjalnych, wskazuje w jakich sytuacjach sądy cywilne mogą a kiedy są zobligowane do złożenia wniosku, jak również omawia elementy polskiego postępowania cywilnego związanego z tą procedurą unijną.
Keywords: pytanie prejudycjalne; Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej; polskie sądy powszechne; sądy cywilne; procedura cywilna