Wina i szkoda jako przesłanki odpowiedzialności - Śmieja, Andrzej (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Dostrzegając rosnące znaczenie praktyczne odpowiedzialności z art. 430 k.c., autor poszukuje przyczyn tego zjawiska. Następnie analizuje warunki umożliwiające stosowanie na gruncie art. 430 k.c. koncepcji tzw. winy anonimowej. Rozważa też, czy art. 430 k.c. może stanowić podstawę roszczeń o naprawienie szkody niemajątkowej. Zdaniem autora, w świetle dominującej wykładni art. 448 k.c. byłoby to dopuszczalne jedynie w przypadku naruszenia zdrowia (art. 445 § 1 k.c.), co często stanowiłoby rozwiązanie krzywdzące dla poszkodowanego. Końcowa część artykułu dotyczy potrzeby zmodyfikowania treści art. 429 k.c., gdyż jego aktualna redakcja nie tylko nie odpowiada potrzebom obrotu, ale pośrednio wpływa również na nazbyt szeroką wykładnię art. 430 k.c.
Keywords: art. 430 k.c.; art.429 k.c.; wina anonimowa; zadośćuczynienie za krzywdę