Wybrane problemy umowy przewłaszczenia na zabezpieczenia nieruchomości - Łach, Agnieszka (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Niniejszy artykuł przedstawia jedną z form zabezpieczenia wierzytelności, tj. umowę przewłaszczenia na zabezpieczenie nieruchomości. Z uwagi na brak jej pełnej regulacji w treści obowiązujących przepisów jest uznawana za umowę nienazwaną. Umowa ta z uwagi także na przedmiot przewłaszczenia budzi liczne kontrowersje, a jej byt w obrocie cywilnoprawnym jest stawiany pod znakiem zapytania. Celem opracowania jest omówienie praw i obowiązków stron tejże umowy, ze szczególnym uwzględnieniem wynikających z niej dla podmiotu przewłaszczającego zagrożeń. Nadto artykuł ten wskazuje jak bardzo istotne byłoby stworzenie przepisów, które w pełni uregulowałyby przedmiotową instytucję.
Keywords: prawa i obowiązki podmiotu przewłaszczającego; zabezpieczanie wierzytelności; umowa przewłaszczenia na zabezpieczenie; przewłaszczenie nieruchomości na zabezpieczenie; umowy powiernicze