Ocena dochowania formy szczególnej czynności prawnej w aspekcie czasowym – uwagi na tle wyroku SN z dnia 29 stycznia 2009 r., V CSK 294/08 - Górska, Katarzyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W artykule omówiony jest aspekt realizowania w czasie elementów składających się na podstawowe formy szczególne (takie jak forma: dokumentowa, pisemna, z poświadczoną datą czy z podpisem notarialnie poświadczonym) z uwzględnieniem ich specyfiki oraz realizowanych przez nie funkcji. Rozważania zostały zainspirowane stanowiskiem Sądu Najwyższego, wypowiedzianym w odniesieniu do formy pisemnej z podpisem notarialnie poświadczonym, według którego konieczna dla dochowania tej formy notarialna czynność poświadczenia może nastąpić także ex post w stosunku do złożonego już oświadczenia woli (tak SN w wyroku z 29 stycznia 2009 r., V CSK 294/08, Legalis). Ostatecznym celem opracowania jest próba oceny tego stanowiska i jego uniwersalności w stosunku do pozostałych form szczególnych.
Keywords: spełnienie wymogu formy; dokument; elementy formy; oświadczenie woli; pismo; poświadczenie daty; forma czynności prawnej; poświadczenie podpisu