Uwagi o przedawnieniu roszczeń przysługujących przeciwko konsumentom - Dubis, Wojciech (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Nowelizacja przepisów o przedawnieniu dokonana na podstawie ustawy z dnia 13 kwietnia 2018 r. o zmianie ustawy – Kodeks cywilny oraz niektórych innych ustaw w poważnym stopniu zmieniła kształt tej instytucji w prawie polskim. Jednolita konstrukcja przedawnienia została rozbita i obecnie mówić należy o przedawnieniu roszczeń wobec konsumentów i przedawnieniu innych roszczeń. Wprowadzona nowelizacja Kodeksu cywilnego i Kodeksu postępowania cywilnego, poza koniecznością oznaczenia daty wymagalności roszczenia we wszystkich pozwach w sprawach o zasądzenie roszczenia, przynosi fundamentalną zmianę podejścia do skutków upływu terminu przedawnienia roszczeń wobec konsumentów i zasadniczo nakazuje się uwzględnianie tego przez sąd z urzędu. Doszło też do skrócenia ogólnego terminu przedawnienia z dziesięciu do sześciu lat i równocześnie określenia, iż dla roszczeń przedawniających się w terminie dwóch lat lub dłuższym koniec terminu przedawnienia przypada na ostatni dzień roku kalendarzowego.
Keywords: przedawnienie; konsument; roszczenia przeciwko konsumentowi; uwzględnianie upływu terminu przedawnienia z urzędu; skrócenie ogólnego terminu przedawnienia; koniec terminu przedawnienia na ostatni dzień roku kalendarzowego