The legislation on whistleblowers’ protection in the Slovak Republic - Kanková, Helena; Molnárová, Iveta (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W artykule niniejszym zaprezentowane zostaną rozwiązania prawne poświęcone ochronie tzw. whistleblowers (osób ujawniających naruszenia prawa i inne nieprawidłowości, dalej: „ujawniający”) w Republice Słowackiej. Celem nowych przepisów było ustanowienie wydajnej i skutecznej ochrony ujawniających, których zgłoszenia mogą przyczynić się lub znacząco przyczyniły się do wyjaśnienia przypadków korupcji bądź innych zachowań godzących w interes społeczny oraz do ujawnienia lub skazania sprawcy, w oparciu o informacje uzyskane przez ujawniających w związku ze świadczeniem pracy, wykonywaniem zawodu, zajmowaniem stanowiska lub pełnieniem funkcji. Potrzeba wdrożenia w systemie prawnym Słowacji ochrony osób ujawniających przestępczość korupcyjną była pochodną licznych międzynarodowych zobowiązań i rekomendacji wiążących Słowację. Jednym ze źródeł takich zobowiązań jest Konwencja o zwalczaniu przekupstwa zagranicznych funkcjonariuszy publicznych w międzynarodowych transakcjach handlowych przyjęta na forum Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD).
Keywords: korupcja; działania poważnie naruszające interes społeczny; ochrona ujawniającego; wniosek o ochronę w postępowaniu karnym; wewnętrzny system postępowania ze skargami