Określenie przedmiotu działalności spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w Polsce i na Ukrainie - Dmytruk, Zlata (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Niniejsza praca ma na celu przeprowadzenie badań komparatystycznych dotyczących określenia przedmiotu działalności spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w Polsce i na Ukrainie. Podjęto próbę ustalenia wspólnych dla tych dwóch europejskich porządków prawnych rozwiązań, a szczególną uwagę zwrócono na różnice w regulacji analizowanego pojęcia. Ponadto w artykule zestawiono polskie i ukraińskie normy dotyczące przebiegu procesu określenia przedmiotu działalności badanego rodzaju spółki. Zastanowiono się także nad istnieniem obowiązku umieszczenia tego elementu w umowie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. Przedstawione w artykule stanowisko jest wynikiem analizy przepisów prawa polskiego i ukraińskiego, w szczególności Kodeksu spółek handlowych i Ustawy Ukrainy „O spółkach z ograniczoną i dodatkową odpowiedzialnością”, a także powstałego na ich gruncie orzecznictwa i doktryny.
Keywords: przedmiot działalności spółki z ograniczoną odpowiedzialnością; obligatoryjne elementy umowy spółki; polskie prawo handlowe; ukraińskie prawo gospodarcze i handlowe