O problemie dopuszczalności dowodów sprzecznych z prawem na tle specyfiki postępowania rozwodowego - Miśko, Alex (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Artykuł traktuje o problematyce dowodów sprzecznych z prawem w postępowaniu cywilnym, koncentrując się na ocenie wypracowanych dotychczas koncepcji, poprzez konfrontowanie ich ze specyfiką postępowania rozwodowego na płaszczyźnie prawnej i faktycznej. Spostrzeżenia dokonane w ramach analizy poglądów doktryny w świetle prawa do sądu, prawa do prywatności, zasady autonomii informacji oraz celu postępowania, posłużyły do zwrócenia uwagi na antycypowane, nieakceptowalne skutki istniejącego stanu prawnego, jak również sformułowania wniosków de lege ferenda.
Keywords: dowód nielegalny; dowód sprzeczny z prawem; postępowanie rozwodowe; prawo do sądu; prawo do prywatności; autonomia informacji; cel postępowania; ultima ratio; istotna tajemnica zawodowa; ograniczenia dowodowe; liberalizacja dowodzenia; specyfika spraw rozwodowych