Starzenie się społeczeństwa. Wymiar społeczny, gospodarczy i polityczny - Zamorska, Katarzyna; Makuch, Marta (Księgarnia Akademicka, 2018)
Starość i proces starzenie się społeczeństw jest obecnie główną cechą demografii europejskiej. Liczba ludności w wieku od 60. roku życia ma wzrosnąć na świecie w roku 2050 ponad trzykrotnie, co oznacza, że udział seniorów wśród ogółu mieszkańców będzie znacząco przeważał. Starość i starzenie się społeczeństw nie jest problemem peryferyjnym o czym świadczy uznanie jej pod koniec lat 90. XX wieku przez Unię Europejską jako kwestię, która jest wspólna dla wszystkich państw członkowskich. Wraz z takimi wyzwaniami cywilizacyjnymi, jak globalizacja i postęp technologiczny, starość została określona jako ważny czynnik zmian w Europie. Autorki książki mimo to nie postrzegają tytułowego zagadnienie jedynie w kontekście zagrożenia. Celem książki jest uchwycenie złożoności problematyki starości poprzez zaprezentowanie różnych jej aspektów. W strukturze książki uwzględnione zostały zatem niektóre najważniejsze kwestie, które zostały omówione w kolejnych siedmiu rozdziałach. W każdym z nich autorki opierają się na źródłach i pracach badawczych gerontologów, przedstawicieli środowisk medycznych, socjologów, polityków społecznych, a także autorów, których zainteresowania wykraczają poza wyznaczoną przez ramy książki tematykę. Rozdział 1. to wprowadzenie do tytułowego zagadnienia. Rozdział 2. stanowi analizę procesów demograficznych i konsekwencji, które doprowadziły do obecnej sytuacji. Polityczny kontekst starości i starzenia się jest treścią rozdziału 3., a kontynuowany w rozdziale 4. W rozdziale 5. mowa jest o aktywności osób starszych na rynku pracy. Omówiona została także koncepcja „srebrnej gospodarki”. Rozdział 6. poświęcony jest organizacji opieki dla ludzi starych – starość nie zawsze jest pomyślna, często jest to trudny okres, naznaczony cierpieniem i ubóstwem. Ostatni rozdział dotyczy dyskusji wokół obywatelstwa seniorów i ich praw, będących de facto prawami człowieka.
Keywords: starość; starzenie się społeczeństwa; aktywność; polityka senioralna; uniwersytety trzeciego wieku; srebrna gospodarka; usługi opiekuńcze; solidaryzm międzypokoleniowy; prawa osób starszych