Prawo własności intelektualnej w Królestwie Polskim (1815-1918) - Dolata, Tomasz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Monografia dotyczy badań nad poszczególnymi dziedzinami prawa własności intelektualnej w Królestwie Polskim (1815-1918) czyli prawem autorskim, prawem wynalazczym, zwalczaniem nieuczciwej konkurencji i ochroną firmy. Ponadto w pracy przedstawiono zagadnienia związane z nauką i publicystyką prawniczą w sferze własności intelektualnej w Królestwie Polskim. Autor dowodzi, iż pomimo niekorzystnych uwarunkowań historycznych (zależność od Cesarstwa Rosyjskiego i jego nienowoczesnego ustawodawstwa), wszystkie dziedziny wchodzące w zakres własności intelektualnej rozwijały się w Królestwie Polskim, chociaż niejednolicie i z różną intensywnością. Przeprowadzone badania pozwoliły na przyporządkowanie poszczególnych dziedzin prawa własności intelektualnej w Królestwie Polskim do odpowiednich modeli teoretycznych występujących w prawodawstwach europejskich.
Keywords: Królestwo Polskie; własność intelektualna; prawo własności intelektualnej; historia prawa autorskiego; historia prawa wynalazczego; historia zwalczania nieuczciwej konkurencji; historia ochrony firmy handlowej