Kohabitacja – alternatywna forma życia rodzinnego - Urbańska, Magda (Zakład Historii Edukacji Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W Polsce dominującą formą życia w związku jest formalne małżeństwo, jednak coraz częściej widoczne stają się tzw. alternatywne formy, wśród których szczególne miejsce zajmuje kohabitacja. Związki tego typu oparte są na długotrwałej, intymnej relacji oraz wspólnym zamieszkiwaniu pary osób przeciwnej płci, nie będących formalnym małżeństwem. W Polsce liczba takich związków systematycznie rośnie, czemu towarzyszy także wzrastająca akceptacja społeczna. W popularyzacji życia w związku kohabitacyjnym mają również swój udział media. W artykule zaprezentowano wyniki badań własnych, których celem było poznanie opinii studentów na temat związków kohabitacyjnych. Dodatkowo analizie podany został sposób prezentacji osób żyjących w związkach nieformalnych na przykładzie najpopularniejszych polskich serialach telewizyjnych.
Keywords: kohabitacja; alternatywna forma życia rodzinnego; małżeństwo