Życie z dzieckiem niepełnosprawnym. Wielowymiarowość przystosowywania się rodziców - Parchomiuk, Monika (Zakład Historii Edukacji Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Opracowanie ma charakter przeglądowy. Podjęta w nim analiza dotyczy doświadczeń rodziców wychowujących dzieci z niepełnosprawnością. Jej celem jest wyłonienie charakterystycznych aspektów przystosowywania się matek i ojców do życia z dzieckiem niepełnosprawnym, wykraczających poza tradycyjne wskaźniki. Przeprowadzono systematyczny przegląd literatury polskiej i obcej opisującej zagadnienia rodzicielskich doświadczeń w sytuacji niepełnosprawności dziecka. W opracowaniu pokazano dynamikę i złożoność rodzicielstwa, zaznaczającą się w przebiegu życia. Zobrazowano tendencje wskazujące na zmiany pozytywne, zachodzące w osobistym i społecznym funkcjonowaniu rodziców, ale również potwierdzające obecność aspektów negatywnych. W artykule pokazano użyteczność zastosowania koncepcji transformacji w wyjaśnianiu istoty złożonych doświadczeń rodziców.
Keywords: dziecko z niepełnosprawnością; rodzicielska adaptacja; doświadczenia życiowe; długotrwała niepełnosprawność