Praktyki pedagogiczne przestrzenią i miejscem ewaluacji kompetencji przyszłych nauczycieli wczesnej edukacji: koncepcje – przemiany – rozwiązania - Musiał, Ewa; Malinowska, Joanna (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Niniejszy tom prezentuje sposób myślenia o praktykach pedagogicznych jako o integralnej części profesjonalnego przygotowania nauczycieli do pracy. O jego strukturze zadecydowały obszary, którym Autorzy nadali szczególne znaczenie i w obrębie których toczyły się naukowe dyskusje. Pierwsza część publikacji zawiera opracowania dotyczące teoretycznych podstaw praktyk pedagogicznych w kontekście modelu edukacji nauczyciela oraz refleksje na temat znaczenia praktyk pedagogicznych dla budowania postawy nauczyciela – świadomego profesjonalisty. Teksty zamieszczone w drugiej części prezentują przykłady rozwiązań stosowanych w praktykach pedagogicznych w kontekście kształtowania/doskonalenia kompetencji nauczycieli wczesnej edukacji. W trzeciej części tomu Autorzy skoncentrowali się na ukazaniu praktyk pedagogicznych z perspektywy ich uczestników: studentów-praktykantów i nauczycieli.
Keywords: praktyki pedagogiczne; nauczyciele; studenci; przygotowanie zawodowe; szkoła