Zmiany w podatku od towarów i usług w latach 2017–2018 - Kopyściańska, Katarzyna; Skwierczyńska, Ewelina (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Przedmiotem rozważań jest analiza dokonanych, wybranych zmian w podatku od towarów i usług, które zwykło się powszechnie nazywać „uszczelnianiem systemu podatkowego”. Jest to reakcja na te zachowania obrotu prawno-gospodarczego, które można kwalifikować jako nadużycia systemu podatkowego. Zwiększenie skuteczności poboru podatku od towarów i usług wymagało nasilenia działań analitycznych aparatu skarbowego, zwiększenia jego zdolności modelowania, prognozowania i typowania zjawisk obrotu gospodarczego, których ujemne skutki oddziałują na efektywność systemu podatkowego.
Keywords: podatek od towarów i usług; split payment; mechanizm podzielonej płatności; system teleinformatyczny; STIR; rachunek VAT; uszczelnianie; luka podatkowa; centralizacja PTU; prewspółczynnik; e-deklaracje; wymiana informacji - SCAC; transakcje łańcuchowe