Koncepcja kontroli zarządczej w wybranej jednostce samorządu terytorialnego - Durbajło-Mrowiec, Małgorzata (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Od kilku lat jednostki finansów publicznych, w tym jednostki samorządu terytorialnego są zobowiązane ustawą do stosowania kontroli zarządczej. Jest to jedno z kilku narzędzi, które mają poprawić efektywność wydawanych środków publicznych. System ten ma niewielu zwolenników w praktyce, a jego wdrażania są nieskuteczne. Uwzględniając specyfikę badanej jednostki samorządu terytorialnego, autorka zaproponowała model kontroli zarządczej adekwatny do potrzeb tej jednostki samorządu terytorialnego oraz procedurę wdrożenia, w której duży nacisk położono na szkolenie kadry zarządzającej i pracowników. Efektywność i skuteczność systemu ma zagwarantować budżet zadaniowy.
Keywords: finanse publiczne; kontrola zarządcza; audyt wewnętrzny; zarządzanie finansami