Split payment narzędziem wspierającym proces uszczelnianie systemu podatkowego – za i przeciw - Piotrowska, Iwona; Ćwiąkała-Małys, Anna; Karpińska, Marzena (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Split payment jest kolejnym narzędziem wspierającym skuteczne ograniczanie nieprawidłowości w systemie podatkowych, w szczególności w walce z oszustwami występującymi w obszarze podatku VAT. Przedsiębiorcy mogą stosować, w przypadku wątpliwości co do rzetelności kontrahentów (dostawców), mechanizm podzielonej płatności należności netto i kwoty podatku VAT wynikającej z faktury. Dobrowolność wyboru tej formy płatności za faktury może uchronić podatnika przez ewentualnymi sankcjami oraz solidarną odpowiedzialnością w przypadku nieświadomego uczestnictwa w karuzeli VAT-owskiej. Wdrożenie mechanizmu podzielonej płatności ma przede wszystkim poprawić wpływy podatkowe do budżetu. Przedsiębiorcom i instytucjom finansowym (bankom i SKOK) może ‒ przynajmniej na początku ‒ przysporzyć sporo problemów organizacyjnych oraz wydatków. Z punku widzenia małych i średnich przedsiębiorców może wpłynąć na płynność finansową. Celem artykułu jest przestawienie polskiego mechanizmu podzielonej płatności i kilku rozwiązań zastosowanych w krajach członkowskich UE oraz prognozowanych skutków ekonomicznych z punktu widzenia przedsiębiorców i systemu podatkowego.
Keywords: mechanizm podzielonej płatności; VAT; luka podatkowa