Rola ojca we współczesnej rodzinie - Malina, Jolanta (Zakład Historii Edukacji Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Celem niniejszego artykułu jest zwrócenie uwagi na rolę ojca w rodzinie, która zmienia się na przestrzeni lat. W obecnych czasach coraz częściej zdarza się, że ojcowie opuszczają swoje rodziny. Ma to odzwierciedlenie w emigracji zarobkowej i rozwodach. Brak właściwego zaangażowania ojców w pełnienie roli ojca a także, wychowywanie dzieci przez samotne matki, ma negatywny wpływ na rozwój dzieci ze względu na często występujące trudne sytuacje, z którymi nie radzą sobie matki i ich dzieci. Brak ojca w rodzinie może być między innymi przyczyną utraty poczucia bezpieczeństwa przez jej członków, negatywnie wpływa na rozwój dzieci. Artykuł prezentuje wyniki badań dotyczących opinii kobiet na temat roli ojca we współczesnej rodzinie.
Keywords: dzieci; rola ojca; brak ojca; poczucie bezpieczeństwa