Ubezpieczenia na życie z ubezpieczeniowym funduszem kapitałowym – studium prawno-finansowe - Mikołajek, Martyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Rynek ubezpieczeniowy oferuje wachlarz produktów, które spełniając różnego rodzaje potrzeby, trafiają do najbardziej wymagających klientów. Jednym z takich produktów jest ubezpieczenie na życie z ubezpieczeniowym funduszem kapitałowym. Łącząc charakter ubezpieczeniowy oraz inwestycyjny, jest doskonałym źródłem spełniającym jedną z ważniejszych potrzeb człowieka – potrzebę bezpieczeństwa i ochrony finansowej. Autor starał się przedstawić w niniejszej pracy podstawowe definicje opisujące ubezpieczenia na życie z ubezpieczeniowym funduszem kapitałowym. Zawarł przepisy prawne, regulujące funkcjonowanie przedmiotowego produktu ubezpieczeniowego na rynku. Studium wybranego ubezpieczenia na życie nie byłoby kompletne bez ujęcia rodzajów ochrony potencjalnych ubezpieczających się przed ryzykiem występującym na rynku aktuarialnym.
Keywords: rynek ubezpieczeniowy; umowa ubezpieczeniowa; aktuariat; fundusze kapitałowe; ubezpieczenia na życie; UFK